Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Het nieuwe iOS 7

is nog maar pas voorgestelt en men maakt zich reeds zorgen hoe dit overkomt bij slechtziende gebruikers.

Hierbij een uitreksel van de columm nieuws van Jack Nouws
Het ziet er inderdaad allemaal fris en fruitig uit. Maar hoe moet dat als je slechtziend of dyslectisch bent? Kijk eens op de site Entropy, met schermafbeeldingen van iOS7 naast iOS6. Slechtzienden hebben behoefte aan contrast. En dat contrast krijgen ze niet als ze Mail openen. De Weer app is helemaal dramatisch. Een witte magere Helvetica op een lichtblauwe achtergrond met kleurverloop is zelfs voor mij amper te lezen.

iOS is tot nu toe breed geprezen om de ingebouwde voorzieningen voor blinden en slechtzienden. Ik hoop dat het toeval is, dat in Making a difference One app at a time niemand met visusproblemen verscheen en dat er in iOS7 opties zitten die iedereen zullen verbazen en verblijden (zoals het traploos vergroten van letters in iBooks).

Je kiest voor elk probleem namelijk de beste oplossing. 
Als iOS die niet biedt, kijken mensen meteen naar Android. Zelfs ik, dikke strot of niet.

 

Reactie

Jeroen Baldewijns, coördinator Vlaams Digitaal Oogpunt, gaf hierop volgende reactie:

Voorlopig heb ik ervoor geopteerd om nog voorzichtig te zijn met uitspraken. Het was nog maar een eerste sneak-peak en ervaring leert dat het meestal wel snor zit met de toegankelijkheid zodra de definitieve versie beschikbaar komt. Ik denk dat het weinig zin heeft om nu al mensen ongerust te maken. Laat ons maar even afwachten… Ik weet dat de accessibility teams van Apple in de US alles nauwgezet in het oog houden.