Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Apps voor sclechtzienden

Dragon Dictation

Met deze spraakherkenningsapplicatie kun je een tekst dicteren en versturen als e-mail of bericht. Het is ook mogelijk om de ingesproken tekst in andere apps te gebruiken, bijvoorbeeld om je Facebookstatus bij te werken of te tweeten. Dragon Dictation is goed te bedienen met VoiceOver en zegt zelfs vijf keer sneller te zijn dan typen op een toetsenbord.
Meer info bij iCulture

VO Calendar en VA Calendar
Een speciale agenda voor mensen met een visuele beperking, die je snel afspraken laat inspreken. De interface van de app heeft extra grote letters en een hoog contrast. VO Calendar is geoptimaliseerd voor VoiceOver gebruikers en daarmee geschikt voor mensen die blind zijn. VA Calendar is geoptimaliseerd voor slechtziende gebruikers en ook beschikbaar voor de iPad.
 

Zien
“Als ik anderen wil uitleggen hoe weinig ik kan zien gebruik ik deze app”, zegt Tjarda Struik (28), slechtziend sinds haar zesde. De Zien App laat gebruikers door middel van realtime waarneming van de omgeving de vijf meest voorkomende varianten van slechtziendheid bij volwassenen ervaren. Zo krijgen anderen een indruk hoe slechtzienden zich dagelijks moeten redden.

ColorSay

ColorSay leest de kleuren voor die op de camera zichtbaar zijn en is daardoor geschikt voor blinden, slechtzienden en kleurenblinde gebruikers. De app is geoptimaliseerd om samen te werken met toegankelijkheidsfuncties zoals VoiceOver.
 

KNFB Reader

De KNFB Reader app zet gedrukte tekst om in spraak en maakt het mogelijk om nauwkeurig, snel en efficiënt toegang te krijgen tot documenten, bestaande uit 1 of meerdere pagina’s. Tjarda: “Goedkoop is hij niet, maar bij dit soort apps geldt wel vaak: hoe duurder, hoe beter de kwaliteit”. Vincent van der Does, trainer bij een expertisecentrum voor blinden en slechtzienden, is het daarmee eens.“Vijf jaar geleden betaalde je voor een Nokia met de KNFB Reader app 1200 euro en een losse voorleesscanner kost 2500 euro. Wat dat betreft is dit een koopje.”

Prizmo

Voor mensen die honderd euro echt te duur vinden bestaat gelukkig wel een goedkoper alternatief, namelijk Prizmo. Met de app kun je verschillende soorten documenten – denk aan visitekaartjes, bonnetjes of lesmateriaal – scannen en opslaan, verder bewerken of laten voorlezen. Vincent: “Prizmo is een prima OCR-app, Optical Charachter Recognition, maar wel minder snel dan KNFB Reader”.

Daisylezer

Een populaire app voor iPhone en iPad met gratis gesproken boeken, kranten en tijdschriften voor blinden en slechtzienden, afkomstig van het Loket Aangepast lezen. Alles wordt aangeboden via streaming en dus niet opgeslagen op het apparaat zelf. Ook handig: boeken kunnen worden afgespeeld op de achtergrond, zodat je kunt blijven luisteren terwijl je een andere app gebruikt. Daisylezer heeft grote, duidelijke knoppen en is goed te bedienen met VoiceOver. Tjarda: “Ik houd ontzettend van lezen, dus ik ben heel blij met deze app. Maar voor de nieuwste titels of Engelse boeken moet je naar iTunes”.

List Recorder

In List Recorder, een memorecorder die goed met VoiceOver valt te bedienen, kunnen blinden en slechtzienden notities typen maar ook inspreken. Ordenen in mappen is ook mogelijk. De bediening is volledig intuïtief: draai je iPhone om te pauzeren en navigeer door lijsten door op het scherm te tikken.

ViaOpta Nav

ViaOpta Nav is een van de belangrijkste applicaties voor Henk Abma (50), die sinds zijn geboorte blind is. Met de app kunnen blinden en slechtzienden een route bepalen en worden ze tijdens het navigeren steeds voorzien van updates. Henk: “Om de halve minuut houdt Opta Nav me op de hoogte van waar ik ben. Voor mij is dat tien keer handiger dan TomTom.” Een andere navigatie-tip van Henk is Ariadne, een app waarmee je favoriete punten kunt markeren en die jou vertelt waar jij je ten opzichte van die locaties bevindt.

Simon’s Game

Blinde en slechtziende mensen hebben vaak een beter geheugen dan mensen die wel kunnen zien, dus voor hen is geheugenspel Simon’s Game vast een eitje. De applicatie heeft grote kleurvlakken die je moet onthouden en herhalen – geschikt voor slechtzienden – maar voor blinden ook geluiden waarvan het patroon steeds moeilijker wordt. VoiceOver is bij deze app niet nodig.

Voor meer info over deze Apps zie na bij iCulture

Apps die de iPhone toegankelijker maken

In een tijd waarin technologie steeds meer naar de voorgrond treedt, beginnen verschillende instanties de toegevoegde waarde van de smartphone in te zien. Levens kunnen met ons ‘mobieltje’ verbeterd worden. Denk aan slechthorenden-of zienden. Door middel van apps weten zij steeds beter met hun beperking om te gaan. Welke vijf doofblindheid apps verhogen voor blinden en doven de functionaliteit van de iPhone? iPhoned zoekt het voor je uit!

TapTapSee - Blind & Visually Impaired Camera

TapTapSee - Blind & Visually Impaired Camera (AppStore Link) Ontwikkelaar: IMAGE SEARCHER, INC

Leeftijd: 4+ jaar

Prijs: Gratis!

iPhone-gebruikers die slecht of geen zicht hebben, kunnen anno 2014 nog vrij aardig met het Apple-toestel overweg. Dat komt door zowel het toegankelijke besturingssysteem als de vele apps die in de App Store te vinden zijn. ‘Tap Tap See’ is de onbetwiste koning op dit gebied. Het programma helpt, zoals de naam deels impliceert, blinden en slechtzienden om objecten uit het dagelijks leven makkelijker te herkennen. Het gaat als volgt: in de applicatie maak je een foto van een object. Je wacht een paar seconden en de app vertelt jou wat er precies voor je ligt of staat. Op die manier kan TapTapSee je vertellen of je een appel of een kom sla op tafel hebt staan.

De app is nog niet eens zo lang bijgewerkt waardoor het onder andere de tekst van een blik soep kan lezen, zodat je weet of er groentesoep of erwtensoep in zit. Je kunt TapTapSee verder gebruiken voor het herkennen van kleuren en patronen op kleding. Voor een maand lang onbeperkt foto’s maken ben je negen euro kwijt. Je moet van te voren wel de VoiceOver-functie op de iPhone inschakelen.

BioAid

BioAid (AppStore Link) Ontwikkelaar: Nicholas Clark

Leeftijd: 4+ jaar

Prijs: Gratis!

Ook BioAid is een nuttige app die interessant is voor doven en slechthorenden. Wat heet: het programma verandert je iPhone in een gehoorapparaat. Het werkt eigenlijk heel simpel: BioAid maakt gebruik van de ingebouwde microfoon in de iPhone om geluid op te nemen. Vervolgens speelt de app die af via een speciaal op de gebruiker gericht algoritme. Hiervoor heb je natuurlijk wel goede oordopjes nodig. De makers van BioAd verwachten dat als straks smartwatches gemeengoed zijn, het allemaal nog eenvoudiger wordt.

Een groter uitblinker hier is Be My Eyes
 

Onze smartphone staat vol handige apps, maar 'Be My Eyes' is een van de weinige die de wereld écht beter maakt. Met deze applicatie maken duizenden gebruikers het leven van blinde mensen gemakkelijker.
De Be My Eyes-app werd ontwikkeld door de Deen Hans Jørgen Wiberg, en maakt handig gebruik van de VoiceOver-functie op de iPhone. Met deze technologie kunnen blinden ook gebruik maken van de smartphone; de telefoon gebruikt immers een synthetische stem om de tekst voor te lezen.

Wiberg ontwikkelde nu een handige variatie op deze functie waarmee blinden snel hulp kunnen vragen aan andere gebruikers. Iedereen kan zich registreren en moet dan aangeven of hij blind is, of net hulp kan bieden.

Hoe werkt het? Simpel: als een blinde persoon hulp nodig heeft - bijvoorbeeld om de houdbaarheidsdatum te lezen of door een onbekende omgeving te navigeren - opent hij de 'Be My Eyes'-app. Een persoon zonder zichtproblemen krijgt dan een berichtje en er wordt een videoconnectie opgestart. De helper kan dan via de camera zien wat er zich voor de blinde afspeelt, en hem via de microfoon begeleiden.

Intussen zijn er al meer dan 5.300 blinden die de app gebruiken, en meer dan 70.700 mensen die hulp willen bieden aan hen. Een groot succes, en Wiberg is daar erg tevreden mee. "Ik hoop dat deze app een groot verschil kan maken in het dagelijkse leven van blinde mensen overal ter wereld", staat er op zijn website te lezen.

 

LouderTV

LouderTV (AppStore Link) Ontwikkelaar: Pieezo Hearsay Pte Ltd

Leeftijd: 4+ jaar

Prijs: 8.99 EUR

Gehoorbeschadiging is niet terug te draaien, maar gelukkig zijn er apps die helpen om ermee om te gaan. Neem bijvoorbeeld Louder TV, een app die televisiekijken voor slechthorenden een stuk aangenamer moet maken. Het werkt als een persoonlijke amplifier. Je gebruikt simpelweg je hoofdtelefoon of oordopjes terwijl je de applicatie aanzet, en je kunt meegenieten met de televisie of gesprekken die je familie voert zonder iets belangrijks te hoeven missen.

 

Kindle

Kindle (AppStore Link) Ontwikkelaar: AMZN Mobile LLC

Leeftijd: 4+ jaar

Prijs: Gratis!

Van oorsprong is Kindle niet speciaal gemaakt voor blinden of slechtzienden, maar onlangs is de app wel van een interessante update voorzien voor mensen met een dergelijke beperking. Hierdoor is de Kindle, die ruim anderhalf miljoen boeken bevat, ook voor blinden te gebruiken. De app kan namelijk de tekst van e-books voorlezen of deze woord voor woord of letter voor letter op het scherm tonen. Ten slotte ondersteunt Kindle het gebruik van een braille-scherm via bluetooth.

RescuePhone

RescuePhone (AppStore Link) Ontwikkelaar: Rescuephone.nl B.V.

Leeftijd: 4+ jaar

Prijs: 0.89 EUR

Met RescuePhone is het voor doven en slechthorenden mogelijk zo snel mogelijk te hulpdiensten in te schakelen. De virtuele meldkamer geeft de mogelijkheid om bij een noodsituatie vanuit je iPhone extra informatie door te sturen. Denk aan de (foto van de) locatie en medische gegevens. Deze informatie speelt RescuePhone onmiddellijk en zo duidelijk mogelijk door naar alle hulpdiensten, waaronder de politie, brandweer of ambulance. De functie voor slechthorenden en doven is apart in te schakelen in het instellingenmenu.

Bron: iPhoned.nl